The RnB Mix

Rhythm and Blues, γνωστό με τη συντομογραφία R&B, είναι το είδος της μουσικής έμπνευσης από τα μπλουζ των Αφρο-Αμερικανών που αναπτύχθηκε χρονικά στα τέλη της δεκαετίας του '301. Ο όρος “Rhythm and Blues” εισήχθη για πρώτη φορά στο Αμερικανικό λεξικό στα τέλη της δεκαετίας του '40. Η προέλευση του ονόματος δημιουργήθηκε για χρήση ως μουσικός όρος μάρκετινγκ από το περιοδικό Billboard. Ειδικότερα το 1949 ο δημοσιογράφος του περιοδικού Billboard Jerry Wexler - o αργότερα δημοφιλής παραγωγός της Atlantic σε καλλιτέχνες όπως η Aretha Franklin, o Ray Charles και ο Donny Hathaway - δημιούργησε τον όρο R&B για το Billboard σε αντικατάσταση του “race music”, προκειμένου να ορίσει την αισιόδοξη δημοφιλή αστική (urban) μουσική που ερμήνευαν καλλιτέχνες αφροαμερικάνων που συνδύαζαν το Blues, το Rock και τη Jazz σε συνδυασμό με δυνατά επίμονα Beat2.
Την ίδια χρονική περίοδο το περιοδικό Billboard δημιουργεί το
Billboard R&B
chart το οποίο με αρκετές παραλλαγές έχει παραμείνει αναλλοίωτο μέχρι σήμερα. Με το πέρασμα του χρόνου θα ενσωματώσει όλα τα μουσικά υβρίδια του R&B και θα μετονομαστεί στη δεκαετία του '50 σε Rhythm & Blues, στη δεκαετία του ΄60 σε Hot R&B, στη δεκαετία του '70 σε Soul, στη δεκαετία του '80 σε Black, στη δεκαετία του '90 σε Hot R&B - επιστρέφοντας στον αρχικό του τίτλο - ενώ σταδιακά θα απορροφήσει και όλα τα επί μέρους chart του σύγχρονου R&B για να πάρει τη σημερινή του μορφή του Hot R&B/Hip - Hop chart 3 . Μετά την δεκαετία του '90 με την καθολική εξάπλωση του σύγχρονου R&B και στη συνέχεια με την προσάρτηση των ψηφιακών πωλήσεων στο πιο δημοφιλές chart του Billboard την δεκαετία των (zero’s) '00s, το Hot 100 pop chart με το Hot R&B/Hip Hop chart είναι σχεδόν ταυτόσημα εκφράζοντας την κυριαρχία του R&B στη σύγχρονη μουσική βιομηχανία.
Το νόημα πίσω από το όνομα R&B είναι το μέρος του "ρυθμού" που προέρχεται από την εξάρτηση της μουσικής και τη βάση τεσσάρων ρυθμών μέσω της ελεύθερης χρήσης ενός backbeat, κατά την οποία ο δεύτερος και ο τέταρτος ρυθμός τονίζονται σε κάθε μέτρο, ενώ το blues προέρχεται από τους στίχους και τις μελωδίες της «μπλε» μελαγχολικής αίσθησης των τραγουδιών4. Στο κλασικό R&B η συσσώρευση φωνητικών θυμίζει τα αστικά περιβάλλοντα της Βαλτιμόρης, της Ουάσιγκτον και της Νέας Υόρκης από όπου ξεκίνησε η μουσική.
Ο όρος R&B διαχρονικά έχει υποστεί αρκετές παραλλαγές. Στις αρχές της δεκαετίας του '50 περιγράφει τις ηχογραφήσεις των αφροαμερικανών σε blues ενώ στα μέσα της δεκαετίας του '50 συμβάλλοντας μαζί με την country στην ανάπτυξη του rock and roll, το "R&B" περιγράφει το στυλ μουσικής που ενσωματώνει electric blues και gospel - η μουσική του ευαγγελίου και της ψυχής. Τη δεκαετία του '60 βρετανικά ροκ συγκροτήματα όπως οι Beatles, οι Rolling Stones και οι Who βασίστηκαν στην αρχή της καριέρας τους σε διασκευές R&B τραγουδιών προσθέτοντας pop στοιχεία παρουσιάζοντας το υβρίδιο του "british R&B".
Την ίδια περίοδο η εξέλιξη της μουσικής των αφρο-αμερικανών της R&B που ενσωματώνει electric blues και gospel, οδήγησε στην Soul, το είδος της μουσικής που συνδυάζει στοιχεία αφρο-αμερικανικής ευαγγελικής μουσικής gospel, rhythm & blues και jazz5. Η Soul έγινε παγκόσμια γνωστή για το χορευτικό ήχο και τα έντονα γεμάτο συναισθήματα φωνητικά και αποτέλεσε βασικό παράγοντα επιρροής του κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων των αφροαμερικανών στη δεκαετία του '60. Δισκογραφικές εταιρίες όπως η Motown, η Atlantic και η Stax βασίστηκαν για την ανάπτυξή τους στην κοινωνική επιρροή της Soul. Πλέον στη δεκαετία του ’60 το R&B είναι το είδος της μουσικής που αποκαλείται Soul για τους έγχρωμους καλλιτέχνες και Blue-eyed Soul για τους λευκούς καλλιτέχνες6. Στα τέλη της δεκαετίας του '60 η μουσική των αφροαμερικανών φθάνει σε ένα ακόμη επίτευγμα όταν στην ακαδημία των Grammys καθιερώνεται για πρώτη φορά η κατηγορία του βραβείου Rhythm and Blues.
Στη δεκαετία του '70, ο όρος Rhythm and Blues επεκτάθηκε για να γίνει ένας γενικός όρος που περιελάβανε soul, funk και jazz inspired μορφές μουσικής. Ο όρος R&B χρησιμοποιείται ευρέως ως περιτύλιγμα για τη μουσική soul, funk και disco7. Παράλληλα είναι καταλυτική η εμφάνιση της μουσικής των αφροαμερικανών στα ghetto που εκφράζεται με την συγχώνευση jazz, blues και soul συνοδευόμενο από ποιητική φωνητική υπόκωφη αφήγηση κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου εκφράζοντας την αστική (urban) μεμψιμοιρία που αποτέλεσε τον πρόγονο της μουσικής rap8. Ακόμη και σήμερα ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει την σημερινή αφροαμερικανική αστική (urban) μουσική.
Πλέον το R&B είναι ένα μουσικό είδος που συνδυάζει στοιχεία από rhythm and blues, pop, soul, funk, hip hop, jazz, pop και electronica. Το σύγχρονο R&B εμφανίστηκε προς το τέλος της δεκαετίας του '70 καθώς η disco εξατμίζονταν και το rap γεννιούνταν στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Πρωτοπόροι του σύγχρονου R&B υπήρξαν οι Quincy Jones, Nile Rodgers & Bernard Edwards και Herbie Hancock που στα albums τους ήδη δημιούργησαν ένα νέο ήχο που συνδυάζει ρυθμικά στοιχεία από funk, jazz και disco, με μεγάλες δόσεις από συνθεσάιζερ, κρουστά, ηχητικά εφέ και αίσθηση μουσικής ραπ. Το album του Michael Jackson "Off The Wall" σε παραγωγή Quincy Jones καθώς και η κυκλοφορία του single "Rapper's delight" των The Sugar Hill Gang αποτελούν το χρονικό σημείο μηδέν του σύγχρονου R&B.
Το νέο μουσικό κίνημα της rap ξεκινάει στις αρχές της δεκαετίας του '80 από τους δρόμους της Νέας Υόρκης εισπράττοντας αρχικά την περιφρόνηση της μεγαλύτερης μερίδας των μουσικόφιλων αλλά αργά και σταθερά, κατακτά όλο τον κόσμο. Η ραπ έχοντας τις ρίζες της στην αφροαμερικανική μουσική την οποία έφεραν με τη βίαιη εκδούλευση και μετέπειτα μετακίνηση τους οι μαύροι στην Αμερική, βασίζεται σε στοιχεία του R&B όπως έντονος επαναλαμβανόμενος χορευτικός ρυθμός, απαγγελία και αστικό ύφος
ομοβροντίας ενσωματώνοντας "ρήμα, ρυθμική ομιλία και φωνή του δρόμου"9. Εννοιολογικά η "rap" ερμηνεύεται ως "ραψωδία" και υλοποιείται με ρυθμό που παρέχεται από DJ, beatboxer ή a cappella χωρίς συνοδεία μουσικής συνδυάζοντας αστική διάλεκτο, ποίηση, πεζογραφία και τραγούδι. Η rap αποτελεί το πρωταρχικό συστατικό της μουσικής hip-hop και πλέον συσχετίζεται για να περιγράψει το μεγαλύτερο μέρος του σύγχρονου R&B. Εντούτοις, η προέλευση της rap προηγείται της κουλτούρας hip-hop10.
Στη δεκαετία του '80 η rap θα μεγαλώσει παράλληλα με το groove που αποτελεί την εξέλιξη του funk και της disco, της χορευτικής μουσικής των αφροαμερικάνων που άκμασε και εξατμίστηκε στη δεκαετία του '70. To Groove με στοιχεία disco, funk και soul θα αποτελέσει στην δεκαετία του '80 την χορευτική μουσική των αφροαμερικάνων καθώς η disco έχει αποχαιρετήσει μαζί με τις αναμνήσεις του nightclubbing της δεκαετίας του '70. Από αυτό το χορευτικό υβρίδιο11 θα αναδυθεί η House στα μέσα της δεκαετίας του '80 από τους αφροαμερικανούς DJ του Detroit που ζητούν το δικό τους μερίδιο αναγνώρισης και οι οποίοι θα κινηθούν τουλάχιστον για μία δεκαετία πέρα από τα όρια του R&B παράλληλα με τους rappers. Το Chicago house στη συνέχεια θα γνωρίσει αρκετά χρόνια δόξας μεταμορφωμένο σε Detroit Techno επιταχύνοντας τα beat και αυξάνοντας τα brakes12, που θα αποτελέσει την βάση της χορευτικής σκηνής για την γενιά της δεκαετίας του ’90 κυρίως στην Ευρώπη αφού έχει ενσωματώσει στοιχεία ηλεκτρονικής μουσικής, punk και ambient.
Στα τέλη της δεκαετίας του '80 και στις αρχές της δεκαετίας του '90, το hip-hop άρχισε να διεισδύει στην κουλτούρα της νεολαίας στην Αμερική. Η σύγχρονη R&B ανδρώνεται και ομογενοποιείται με μια ομάδα παραγωγών υψηλού προφίλ υπεύθυνη για τις περισσότερες επιτυχίες R&B13. Στην δεκαετία του '90 αρχικά τα όρια του hiphop και του σύγχρονου R&B θα είναι διακριτά, εντούτοις πολύ σύντομα θα ενσωματωθούν σε ένα σύγχρονο ήχο που σταδιακά θα υποκαταστήσει ακόμη και την pop. Αρχικά ήταν για καλλιτέχνες του R&B εκείνης της εποχής να γίνουν δημοφιλής λόγω της διεισδυτικότητας και της έντονα αυξητικής παρουσίας του hip-hop, αλλά αρκετοί υιοθέτησαν μια εικόνα (image) “hip-hop”, ενώ στη συνέχεια θα καθιερωθεί κατά κανόνα η παρουσία R&B και hip-hop καλλιτεχνών στις μεγαλύτερες επιτυχίες κάθε χρονιάς. Σταδιακά οι συνεργασίες αυτές θα οδηγήσουν το σύνολο της μουσικής βιομηχανίας της pop σε ένα σύγχρονο μουσικό μείγμα που ενσωμάτωσε την pop και το hip-hop στο σύγχρονο R&B την μουσική που κυριαρχεί σχεδόν παντού για τουλάχιστον δύο δεκαετίες.
Το millennium και η νέα δεκαετία του '00 θα φέρει το τέλος της παραδοσιακής μουσικής βιομηχανίας και της εμπορίας παραδοσιακής φόρμας με την έλευση του Napster14 και την σταδιακή πλήρη ψηφιοποίηση της μουσικής σε βάρος της έντονης συρρίκνωσης της διανομής του φυσικού προϊόντος. Η μεγάλη αυτή αλλαγή που θα ολοκληρωθεί με την κυριαρχία του διαδικτύου και στη μουσική με την δημιουργία από δεκάδες νέες μουσικές πλατφόρμες και θα συμπαρασύρει το τέλος της δημοτικότητας σχεδόν κάθε μουσικού είδους που κυριάρχησε τον 20ο αιώνα. Το rock,
η χορευτική σκηνή, η σύγχρονη jazz, η παραδοσιακή soul, η λυρική pop θα περάσουν στο παρασκήνιο σχεδόν παράλληλα με την παραδοσιακή μουσική βιομηχανία. Όμως το σύγχρονο R&B όχι μόνο δεν επηρεάζεται από την υποχώρηση της παραδοσιακής μουσικής βιομηχανίας αλλά ενισχύεται η δημοτικότητά του σε τέτοιο βαθμό ώστε να κυριαρχήσει ως το μουσικό είδος της νεολαίας του millennium την πρώτη δεκαετία των (zero’s) '00s15. Την επόμενη δεκαετία του ’10 το σύγχρονο R&B θα ενσωματώσει και τα τελευταία ζωντανά κύτταρα της σύγχρονης pop, dance και electronica που έχει ως αποτέλεσμα στη σημερινή του μορφή να δυσκολεύεται κανείς να ξεχωρίσει τα ακριβή συστατικά κάθε νέας επιτυχίας. Όμως τα βασικά στοιχεία του σύγχρονου R&B θα μείνουν αναλλοίωτα σε κάθε νέα σημερινή παραγωγή αλλά και σε κάθε υβρίδιο που επεκτείνεται τις τελευταίες δύο δεκαετίες: “ρυθμός, αστικό απαγγελτικό ύφος και τραγούδι”.
Στην Ελλάδα η μουσική R&B διαχρονικά ήταν στην αφάνεια. Το παραδοσιακό Rhythm & Blues, η Soul ή η Funk παρέμεινε αρεστή σε ολιγάριθμους φίλους της μουσικής. Αργόσυρτα επεκτεινόμενη η μουσική R&B θα παραμείνει στο μουσικό παρασκήνιο των ακουσμάτων της νεολαίας για τέσσερις δεκαετίες ίσως απεικονίζοντας την αργή μεταπολιτευτική εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας σε σύγχρονη αλλά και την αδυναμία κατανόησης της κουλτούρας του σύγχρονου R&B. Στη δεκαετία του '80 η ελληνική νεολαία θα γνωρίσει καθυστερημένα το rock, την pop και την disco. Στην δεκαετία του '90 θα ακολουθήσουν δύο γενιές που θα διαμοιραστούν στην electronica και τα κινήματα αναζωογόνησης του rock. Το millennium μαζί με τις επαναστατικές αλλαγές που θα φέρει στη σύγχρονη μουσική βιομηχανία θα αποκόψει δύο τουλάχιστον γενιές από κάθε σύγχρονη μουσική τάση. Την περίοδο αυτή οι νέοι της εποχής θα περιοριστούν σε εφήμερες επιτυχίες εγχώριων περιστασιακών ειδώλων (pop idols) και eurobeat συνθέσεων χωρίς αύριο που πλέον έχουν εξανεμιστεί πλήρως από το μουσικό ρεπερτόριο ακόμη και εκείνης της γενιάς, αφού η μουσική εκείνη πλέον αγνοείται. Ένα μικρό μερίδιο νέων αρχίζει δειλά να έχει ακούσματα της σύγχρονης R&B και θα συμβιβαστεί με ένα περίεργο μουσικό πολτό χωρίς ταυτότητα που έχει αποκόψει δύο γενιές στην Ελλάδα από οποιαδήποτε μουσική κουλτούρα τις πρώτες δεκαετίες του millennium.
Σήμερα η νέοι της εποχής μας ακούν αποκλειστικά σύγχρονο R&B. Δεν είναι κατανοητό αν αυτό είναι μία συνειδητή επιλογή ή αποτέλεσμα ακολουθίας μίας παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας που κυριαρχεί παντού το σύγχρονο R&B. Ούτε μπορεί να είναι κατανοητό γιατί το R&B χρειάστηκε τρεις τουλάχιστον δεκαετίες για να “αγγίξει” την ελληνική νεολαία. Ενδεχομένως το σημερινό R&B και το hip-hop είναι πιο επαναστατικό από οποιοδήποτε άλλο μουσικό κίνημα του 20ου αιώνα γι’ αυτό και διατηρείται ανθεκτικό μέσα στον χρόνο καθώς εξελίσσεται ο 21ος αιώνας. Ίσως η αποδοχή του σύγχρονου R&B από τη νέα γενιά να κρύβει κάτι από τα βασικά συστατικά του δηλαδή “ρυθμό, αστικό απαγγελτικό ύφος ομοβροντίας και τραγούδι”.
Εν τέλει μπορεί ο Oscar Wilde να είχε δίκιο με το απόφθεγμα: "Οι γέροι πιστεύουν τα πάντα. Οι μεσήλικες υποψιάζονται τα πάντα. Οι νέοι ξέρουν τα πάντα."
Τι είναι λοιπόν το “R'n'B Mix” του DJ'R'; Πρόκειται για ένα αντίστροφο χρονικά μουσικό μείγμα του σύγχρονου R&B που ξεκινάει από το σήμερα και καταλήγει περίπου στα μέσα της δεκαετίας του '70 όταν φύτρωσαν οι πρώτοι σπόροι της αφροαμερικανικής μουσικής που σήμερα κυριαρχεί παντού. Η βάση του “R'n'B Mix” είναι το σημερινό σύγχρονο “R&B” που όμως επεκτείνεται χρονικά και ακουστικά στα συστατικά μουσικά του μέρη περιλαμβάνοντας Rap, Hip-Hop, RnB, Trip-Hop, Trap, Urban Vibes, Groove, Old-school, πρώιμο House, NuDisco, Funk, Soul και Blue-eyed Soul. Με άλλα λόγια ακούγοντας το “R'n'B Mix” του DJ'R' είναι σαν να ανακαλύπτεις την πολύπλοκη συνταγή του μείγματος του σημερινού σύγχρονου R&B που αποτελεί την μουσική των νέων δηλαδή τη μουσική του σήμερα.
Παραπομπές: 1The new blue music: changes in rhythm & blues, 1950–1999, p. 172. 2 Palmer, Robert (July 29, 1982). Deep Blues: A Musical and Cultural History of the Mississippi Delta (https://archive.org/details/deepblues00palm/page/146) (paperback ed.). Penguin. p. 146 (https://archive.org/details/deepblues00palm/page/146). ISBN 978-0-14006223-6). 3 Whitburn, Joel (1996). Top R&B/Hip-Hop Singles: 1942-1995. Record Research. p. xi-xiv. ISBN 0-89820-115-2. 4 The new blue music: changes in rhythm & blues, 1950–1999, p. 8 5 Max Mojapelo (2008). Beyond Memory: Recording the History, Moments and Memories of South African Music. African Minds. pp. 1–. ISBN 978-1-920299-28-6. Retrieved September 11, 2013. 6 Palmer, Robert (September 19, 1995). Rock & Roll: An Unruly History (https://archive.org/details/rockrollunrulyh00palm/page/82). Harmony. p. 82 (https://archive.org/details/rockrollunrulyh00palm/page/82). ISBN 978-0-517-70050-1. 7 Cahoon, Brad (December 11, 2014). "Rhythm and Blues Music: Overview" (http://www.georgiaencyclopedia.org/articles/arts-culture/rhythm-and-blues-musicoverview). New Georgia Encyclopedia. Retrieved February 13, 2017. 8 Azpiri, Jon. Review: Pieces of a Man, AllMusic. Retrieved July 31, 2009. 9 Lynette Keyes, Cheryl (2004). Rap Music and Street Consciousness. University of Illinois Press. p. 1. 10 Golus, Carrie (2012). From Def Jam to Super Rich. Twenty First Century Books. p. 22. ISBN 978-0761381570. 11 Vincent, Rickey (1996). Funk: The Music, the People, and the Rhythm of the One. New York: St. Martin's Press. pp. 293–297. ISBN 978-0-312-13499-0. 12 "Red Bull Music Academy Daily". daily.redbullmusicacademy.com. Retrieved 2019-0114. 13 "THE CHANGING FACE OF R&B" (http://www.bluesandsoul.com/feature/206/the_changing_face_of_randb/). www.bluesandsoul.com. Retrieved November 3, 2015. 14 Sisario, Ben (2011-10-03). "Rhapsody to Acquire Napster in Deal With Best Buy". Mediadecoder.blogs.nytimes.com. United States. Retrieved 2013-06-13. 15 Πετρίδης, Γιάννης & Ζουγρής, Κώστας (2005). 30 χρόνια απογεύματα στην ΕΡΤ από τις 4 στις 5. Αθήνα: Ανατολικός, σελ. 397-398.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο Mind The Gap Επόμενο À la carte

               WebRadio Ε.Α.Π.

Πάροδος Αριστοτέλους 18 Πάτρα, 2610367947 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. webradio.eap.gr